سرخط خبرها

نگاهی به فروش گیشه سینماهای خراسان رضوی در ماهی که گذشت | نسبت آشنا تفاوت های تازه

  • کد خبر: ۳۳۵۱۳۶
  • ۰۶ خرداد ۱۴۰۴ - ۱۶:۱۷
نگاهی به فروش گیشه سینماهای خراسان رضوی در ماهی که گذشت | نسبت آشنا تفاوت های تازه
استان خراسان رضوی در اردیبهشت ماه ۱۴۰۴، همچون ماه‌ها و سال‌های گذشته، سهمی نزدیک به یک دهم از کل فروش گیشه سینمای ایران را به خود اختصاص داد.

به گزارش شهرآرانیوز؛ استان خراسان رضوی در اردیبهشت ماه ۱۴۰۴، همچون ماه‌ها و سال‌های گذشته، سهمی نزدیک به یک دهم از کل فروش گیشه سینمای ایران را به خود اختصاص داد. این نسبت که طی سال‌های اخیر تقریبا بدون نوسان باقی مانده، نه تنها بازتابی از وضعیت فرهنگی و سینمایی استان است، بلکه نشان می‌دهد هنوز ظرفیت‌های بهره برداری نشده بسیاری در گسترش بازار مخاطب سینما در شرق کشور وجود دارد. 

مشهد به عنوان دومین کلان شهر ایران و یکی از مهم‌ترین قطب‌های مذهبی، گردشگری و جمعیتی کشور، بی تردید می‌تواند در صورت گسترش زیرساخت ها، تنوع سازی در محتوا و افزایش سالن‌های نمایش، به سهم بیشتری از بازار دست یابد.

ضمانت گیشه با امضای رضا عطاران

بدون شک پدیده بی،  چون وچرا و مهم‌ترین عنوان گیشه سینما در اردیبهشت ۱۴۰۴، چه در سطح ملی و چه در استان خراسان رضوی، فیلم کمدی «صددام» به کارگردانی پدرام پورامیری است. این اثر کمدی که با تکیه بر ایده‌ای کنجکاوی برانگیز و خلاقانه وارد میدان رقابت شده، ظرف فقط دو هفته، بیش از ۴۲ میلیارد تومان در کل کشور و بالغ بر ۴ میلیارد تومان در خراسان رضوی فروخته است.

 نکته کلیدی، اما چیزی فراتر از متن و فرم فیلم است: حضور رضا عطاران. او ستاره‌ای بی بدیل، کهنه کار، محبوب و خاطره ساز در تاریخ سینمای ایران است که نقش آفرینی اش در «صددام» نیز، نه تنها مهر تضمینی برای گیشه این فیلم بوده، بلکه بار دیگر نشان می‌دهد که مخاطب هنوز برای چهره‌ای صمیمی، خودمانی و مؤثر، چون عطاران عطش دارد.

حضور عطاران در «صددام» به عنوان بازیگری که در کمدی صاحب سبک محسوب می‌شود، با لحنی جسورانه، نگاهی خلاق و لحظاتی از طنازی‌های کاملا شخصی، توانسته مخاطب را سر ذوق بیاورد. در واقع، «صددام» نه فقط فیلمی سرگرم کننده، بلکه سندی است بر قدرت برند بازیگری عطاران که در سینمای پرفراز و نشیب این سال ها، هنوز می‌تواند تماشاگر را روانه سالن‌ها کند.

نگاهی به فروش گیشه سینماهای خراسان رضوی در ماهی که گذشت | نسبت آشنا تفاوت های تازه

بازماندگان موفق از اواخر زمستان

دو فیلم کمدی «دایناسور» به کارگردانی مسعود اطیابی و «کوکتل مولوتف» ساخته حسین دوماری نیز از جمله آثاری هستند که علی رغم آغاز اکرانشان در اسفندماه گذشته، در اردیبهشت ۱۴۰۴ نیز همچنان پرفروش باقی مانده‌اند. در خراسان رضوی، این دو فیلم به ترتیب با ثبت فروشی بیش از سه میلیارد تومان و بیش از یک ونیم میلیارد تومانی، رده‌های دوم و چهارم جدول فروش را در اختیار گرفته‌اند.

 ادامه موفقیت «دایناسور» که همچون دیگر آثار اطیابی ترکیبی از شوخی‌های آشنا، موقعیت‌های کمدی قابل پیش بینی و طنازی‌های سهل الوصول است، نشان می‌دهد که ذائقه بخشی از مخاطبان سینمای ایران هنوز به آثار عامه پسند با حداقل پیچیدگی وابسته است. اما تداوم فروش آن، به ویژه در شهرستان ها، خبر از موفقیت در بازاریابی، حضور بازیگران محبوب و تمرکز بر قصه‌هایی دارد که خانواده‌ها را برای یک تجربه ساده سینمایی راضی می‌کنند.

از سوی دیگر، «کوکتل مولوتف» با ساختاری نسبتا جسورتر در فرم، اما همچنان متکی بر مؤلفه‌های شناخته شده طنز دهه پنجاه، توانسته در میان کمدی‌های رقابت کننده، جایگاه خود را حفظ کند. حضور زوج امین حیایی و احمد مهرانفر، فضاسازی متفاوت و بهره گیری از طنز موقعیت در بستری اجتماعی و تاریخی، وجه تمایز این اثر نسبت به دیگر رقبایش محسوب می‌شود.

فراتر از انتظار ملی

فیلم «موسی کلیم الله: به وقت طلوع» ساخته ابراهیم حاتمی کیا که در کل کشور رتبه چهارم فروش را کسب کرده، در خراسان رضوی، با فروش حدودا دو میلیارد تومانی، جایگاه سوم را از آن خود کرده است؛ عملکردی که می‌تواند نشانه‌ای از گرایش نسبی مخاطبان استان به آثاری با مضامین مذهبی و تاریخی باشد.

در شرایطی که حاتمی کیا طی سال‌های اخیر از قله محبوبیت فاصله گرفته بود، فروش موفق «موسی کلیم الله» در خراسان رضوی را می‌توان نشانه‌ای مثبت برای بازگشت احتمالی او به مدار تأثیرگذاری در گیشه سینمای ایران قلمداد کرد. دیگر نکته جالب توجه، صعود پویانمایی ایرانی «رویاشهر» در استان خراسان رضوی است. این اثر که در طول اردیبهشت ماه، در کل کشور با فروش ۸.۵ میلیارد تومانی، در رتبه ششم قرار گرفته، در خراسان رضوی با نزدیک به ۹۰۰ میلیون تومان فروش، حائز رتبه پنجم شده است.

این عملکرد فراتر از انتظار، نشان می‌دهد که بازار پویانمایی‌ها و به طور کلی آثار حوزه کودک و نوجوان در استان به عنوان بخشی کمتر بهره برداری شده از مناسبات گیشه سینما، ظرفیت بالایی برای توسعه دارد؛ به ویژه اگر آثار با کیفیت پویانمایی بیشتری با قصه پردازی استاندارد، صداپیشگی حرفه‌ای و موسیقی مناسب روانه اکران شوند.

پایین‌تر از توقعات

فیلم سینمایی «خانه ارواح» ساخته کیارش اسدی زاده که در گیشه اردیبهشت کل کشور جایگاه پنجم را به خود اختصاص داده، در خراسان رضوی با تنها ۳۰۰ میلیون تومان فروش در رده ششم قرار گرفته است. این افت فروش در قیاس با اقبال مخاطبان به سریال پرمخاطب «دفتر یادداشت» از همین کارگردان، نشان می‌دهد که انتقال محبوبیت از مدیوم شبکه نمایش خانگی به سینما، همواره تضمین شده نیست و به عوامل متعددی از جمله کمپین‌های تبلیغاتی، انتخاب مناسب سینما‌های پخش، ستاره‌های تأثیرگذار و زمان اکران نیز بستگی دارد.

همچنین فیلم «پیشمرگ» که از اسفند ۱۴۰۳ روی پرده رفته، در اردیبهشت ماه با فروش ۶۸۰ میلیون تومانی در استان، رتبه هشتم جدول فروش را کسب کرده؛ در حالی که در سطح ملی جایگاه دوازدهم را به خود اختصاص داده است. این ارقام اما، آن قدر پایین هستند که نمی‌توان گفت «پیشمرگ» در اکران شکست نخورده است. به نظر می‌رسد که با وجود تمام تلاش‌های تیم سازنده و تبلیغات اولیه، توفیق نیافتن در جذب مخاطب و قصه تکراری، از دلایل اصلی ثبت فروش ضعیف این فیلم محسوب می‌شوند.

بازنده بزرگ: «صیاد»

عنوان شکست خورده مطلق ماه اما، نصیب فیلم سینمایی «صیاد» به کارگردانی جواد افشار می‌شود؛ فیلمی که با فروش کمتر از ۴۰۰ میلیون تومان در استان خراسان رضوی و حدود ۳.۶ میلیارد تومان در کل کشور، با وجود اینکه اکرانش از بیستم فروردین آغاز شده و اردیبهشت می‌توانست دوران اوج فروشش باشد، نتوانست نظر مثبت مخاطبان را به خود جلب کند. ضعف فیلم نامه، انسجام نداشتن در روایت و فقدان چهره‌های بازیگری پرفروش از جمله دلایل شکست این فیلم در گیشه محسوب می‌شوند.

تازه وارد‌ها

فیلم‌های تازه اکران شده اردیبهشت ماه از جمله «زیبا صدایم کن» به کارگردانی رسول صدرعاملی، «اسفند» ساخته دانش اقباشاوی، «بازی را بکش» اثر محمدابراهیم عزیزی و «بی سروصدا» از مجیدرضا مصطفوی، هنوز در ابتدای مسیر نمایش خود قرار دارند. سه فیلم نخست از ۱۷ اردیبهشت و فیلم چهارم از ۲۴ اردیبهشت روی پرده رفته‌اند.

با توجه به بازخورد اولیه، حجم تبلیغات و ترکیب بازیگران، پیش بینی می‌شود که هیچ کدام از این آثار نتوانند تحولی جدی در گیشه سینمای کشور و خراسان رضوی ایجاد کنند. البته در صورت دریافت حمایت‌های رسانه‌ای یا مواجهه با اقبال غیرمنتظره مخاطبان، احتمال جبران مافات در هفته‌های آتی وجود دارد.

چشم انداز آینده: فرصت‌ها و تهدید‌ها

در نهایت، فروش گیشه اردیبهشت ۱۴۰۴ در خراسان رضوی، با وجود حفظ نسبت تاریخی یک به ده با کل کشور، نکات درخورتوجهی را آشکار می‌کند: محبوبیت همچنان بالای کمدی‌های عامه پسند، اثرگذاری مستقیم حضور ستاره هایی، چون رضا عطاران، رشد تدریجی پویانمایی در بازار کودک و نوجوان و همچنین افت معنادار آثاری که به دلایلی، چون ضعف روایت یا بی توجهی تبلیغاتی از گردونه رقابت خارج شده‌اند.

به نظر می‌رسد که سینما‌های خراسان رضوی می‌توانند از اقبال مردم به سه فیلم «رویاشهر»، «موسی کلیم الله» و «صددام» برای برنامه ریزی‌های آینده استفاده کنند و مسئولان عجالتا این نکته را (به مثابه یک فرضیه) در دفترچه‌های خود یادداشت کنند که «مردم استان خراسان رضوی از آثار تاریخی – مذهبی، پویانمایی‌ها و فیلم‌هایی با ستاره‌های درجه یک کمدی استقبال بیشتری می‌کنند».

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->